Maymun Çiçeği Türkiye'de Görüldü! Nasıl Bulaşır? Nasıl Korunuruz? Tarihi? Belirtileri? Tedavisi? Tüm Özellikleri
Dünya Sağlık Örgütünün de gündeminde olan Maymun Çiçeği, Türkiye'de de görüldü.
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 30 Haziran sabah saatlerinde yaptığı açıklamada Türkiye'de ilk kez Maymun Çiçeği görüldüğünü açıkladı. Hasta olan kişinin ailesinde Maymun Çiçeği görülmediğini ekledi. Bireyin 37 yaşında olduğunu ve bağışıklık sisteminin zayıf olduğunu da belirtti.
İşte Fahrettin Koca'nın Açıklaması:
Dünya Sağlık Örgütü, Küresel Acil Durum İlan Edebilir.
Bugüne kadar yaklaşık 50 ülkede ve yaklaşık 4 bin kişide Maymun Çiçeği tespit edildi. Orta Afrika'da 70 kişi Maymun Çiçeği yüzünden hayatını keybetti. DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus yaptığı açıklamada 'Bu hastalığını nasıl yayıldığını tamamen öğrenmek kritik önem taşımaktadır.' dedi.
Maymun Çiçeği'nin Tarihi:
Maymun Çiçeği virüsü, ilk kez 1958 yılında, araştırma için toplanan maymun kolonisinde tespit edildi. İnsanlarda ise ilk kez 1970 yılında Kongo Cumhuriyeti'nde görüldü. Maymun Çiçeği, o dönemlerde ticaretlerde kullanılan hayvanlar ve yurtdışı seyahatleri hızla yaydı. Bu zamana kadar sadece ABD, İsrail, Singapur ve Birleşik Krallık'ta görüldü. Ama bunların hiçbiri bir salgına dönüşmedi.
Maymun Çiçeği Nasıl Bulaşır?
ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri tarafınca verilen bilgiye göre bu virüsün hangi organizmada görüldüğü halen bilinmiyor. Virüsün Afrika kemirgenlerinde ve insan harici primatlarda (maymun, orangutan vb.) bulunabildiği ve insanlara bu canlılar yoluyla bulaşabileceği biliniyor.
Maymun Çiçeği, bir insanın, virüs bulunan bir metale, hayvana veya insana temas etmekle bulaşıyor. Virüs, bireye deri, solunum, göz, burun ve ağız yoluyla girebiliyor.
Maymun Çiçeğinin Belirtileri Nelerdir?
Maymun Çiçeği 8-32 gün arasında değişen sürede geçiyor. Maymun Çiçeği, hastalarda iki döneme ayrılıyor. Bunlar;
- Ateş, baş ağrısı, lenf düğümlerinin şişmesi, sırt ve kas ağrıları görüldüğü 'İstila Dönemi'
- Ateşin ortaya çıkmasından sonraki 3 gün içinde kendini gösteren 'Deri Döküntüsü Dönemi'. Döküntü, vakaların %95'inde yüzde, %75'inde elde ve ayaklarda görülüyor.
Maymun Çiçeği Ölümcül mü?
Maymun Çiçeği virüsünde ölüm oranı %0 ve %11 arasında değişiklik gösteriyor. Virüsün ölümcüllüğü yaş azaldıkça artıyor. Ayrıca 30 yaşından küçük kişiler, rutin çiçek açısının sonra erdirilmesi yüzünden bu virüse duyarlılığı daha çok olabiliyor.
Maymun Çiçeğinin Tedavisi Var mı?
Maymun Çiçeğinin şu anda tam olarak bir tedavisi yok. Ayrıca çiçek aşısı olmak, Maymun Çiçeği vakasını %85 daha hafif atlatıyor.
Maymun Çiçeği Virüsünden Nasıl Korunulur?
-Virüs bulundurabilecek hayvanlara temastan kaçının. (Maymun vb.)
-Hasta bir canlının temas ettiği yerlere veya malzemelere temas etmeyin.
-Enfekte hayvanlar ile temastan sonra elleri iyice bol suyla sabunlayım. Alkol bazlı el dezenfektan kullanın.
-Virüs zararını azaltmak için çiçek aşılarınızı zamanında vurulun.
Hiç yorum yok