Bundan Sonra Günler 24 Saat Değil! Bilim İnsanları Nedenleriyle Açıkladı
Kesin astronomik ölçümlerle birleştirilen atomik saatler, bir günün 24 saat sürmediğini açıkladı. Bunun GPS çalışmaması gibi kötü sonuçları olabilir.
Bunun gibi bir durum önceden yaşanmıştı. Bir gün 24 saatten daha kısa sürmüştü. 2020 yılının temmuz ayında Dünya kendi ekseni etrafında çok hızlı dönmüştü ve o gün 24 saatten tam 1.4602 saniye daha kısa sürmüştü. Bunun gibi yine 29 Haziran 2022'de dünya çok hızlı döndüğü için o gün de 24 saatten kısa sürmüştü ve Dünyanın en kısa günü olarak tarihe geçmişti.
Bir Gün 24 Saat Değil
Teknolojik aletlerde saatler tam 24 saat olmasına rağmen Dünya'nın bir günü tam 24 saat olmuyor. Doğal afetler yüzünden (çoğunlukla deprem ve fırtına) 24 saati biraz geçebiliyor veya daha kısa sürüyor. Bilim insanları "Dünya nadiren 24 saat sürüyor" dedi. Hatta bundan birkaç milyar yıl önce Dünya'nın 19 saat olduğunu da eklediler.
Dünya uzun süredir 24 saate göre daha hızlı dönmesine rağmen bu hafta içerisinde aniden yavaş dönmeye başladı. Yani günler tekrardan uzamaya başladı fakat bunun nedenini bilim insanları hala kesin olarak açıklayamadı.
Son 50 Yıldır Yaşanmamış Bir Olay Yaşanıyor
Bilim insanların kullandığı çeşitli teknikler sonucunda dünya uzun süredir hızlı döndüğü için günler birkaç yıldır kısalıyordu. Fakat son yapılan çalışma sonuçlarına göre dünyanın dönme hızı aniden yavaşladı. 29 Haziran 2020'de dünyanın en kısa gündüzü yaşanmasına rağmen bu durum 2022'de uzamaya başladı. Bu olayın 50 yıldır yaşanmadığı belirtildi. Bilim insanları gezegenin dönüş hızındaki bu gizemli değişimin gelgit olayları ve artan depremler yüzünden olduğunu düşünüyorlar.
Hiç yorum yok