Güncel Haberler

Type-C'nin Tarihi ve Çözdüğü Büyük Sorunlar! Çözdüğü Tek Sorun Ters Takma Derdi Değil

  Telefonların şarj aletlerinde kafasını ters mi taktım düz mü taktım derdini çözen ve bunu yaparken hem yüksek hızlı şarj hem de hızlı veri ve görüntü aktarımı sağlayan Type-C'nin tarihi ve çoğu kişinin bilmediği önemli faydaları.

  Geçtiğimiz haftalarda Avrupa Birliği (AB)'nin yaptığı bir haberde, yeni çıkan bütün elektronik cihazlarda USB Type-C girişi bulunma zorunluluğu getirdi. Akıllı telefon gibi şarj edilebilir bütün elektronik cihazlarda USB Type-C girişi zorunlu olacak. Şu anda Android bulunan telefonların çoğunda bulunan Type-C, yeni karara göre yeni çıkartılacak iPhone'larda da bulunmak zorunda olacak.

Type-C'nin Tarihçesi

  USB girişi, ilk olarak PC'ye USB Type-A girişiyle 1996 yılında kullanıldı. Bu girişi bilgisayarımızdaki USB girişleri olarak hala kullanmaya devam ediyoruz. Elbette güçleri zamanla arttı. 2000 yılına geldiğimizde USB 2.0 ile birlikte Micro USB bağlantı noktası devreye girdi. 2014 yılında Type-C'nin devri başlayana kadar da Micro USB bağlantı noktaları standart olarak kullanıldı. Bu süreçte çıkan USB Type A, B, Micro ve Mini bağlantı noktalarının tamamı aynı temel dahili bağlantılara sahipti. Bu noktada sadece bağlantı girişleri değişiyordu. Bu noktadaki devrim ise 2014 yılında çıkış yapan Type-C ile gerçekleşti. Eski akıllı telefonlarda hatırlarsanız telefonu şarj etmek için kullanılan kablonun ön yüzü vardır. Bu ön yüz genelde tutmaz ve bizi uğraştırırdı. İşte hayatımızdan bu uğraşı kaldıran Type-C, zamanla şu anki halini aldı. USB Implementers Forum (USB-IF) tarafından 2014 yılında duyurulan Type-C, 24 pinli simetrik bir USB giriş sistemi olarak karşımıza çıktı. USB 3.0'da yer alan 8 girişi tam 3 katına çıkaran Type-C'deki "C" ifadesi ise konektörün fiziksel formuna istinaden verildi.

Type-C'nin Sunduğu Çoğu Kişinin Bilmediği Faydaları

  Yüksek hızlı şarj sunuyor. (USB Type-C Gen 2.1 ile 240 W'a kadar şarj imkanı bulunuyor.)

  Yüksek hızlı dosya transferi imkanı sunuyor. (USB Type-C Gen 2.1 ile 40 Gb/sn veri aktarım hızları sunuyor.)

  Her iki taraftan da bağlanabildiği için yön zorunluluğunu ortadan kaldırdı.

  24 pinli yapının önceki bağlantı noktalarına göre çok daha sağlam. 

  Diğer bağlantı noktalarına göre çok daha yeni ve günümüz teknolojilerine uyumlu.

  Çok daha güçlü veri aktarım hızları sayesinde 3.5 mm jak girişlerinden çok daha iyi ses kalitesi sunuyor.

Hiç yorum yok